zaterdag 20 april 2013

Samenleving.

Als inwoner van Nederland zeggen wij in zijn algemeenheid dat wij leven in een multi-culturele samenleving.
Dat op zich is een hele generaliserende uitdrukking.
Het is niet waar namelijk.
Ik zou het in percentages niet kunnen uitdrukken, maar een heel groot deel van de autochtone nederlanders leeft in een woonomgeving die zeker niet multi-culti is.
Ik ben het meer dan zat aan het worden dat al die mensen die in een woonomgeving leven(samenleving) en wonen waar geen enkele persoon uit een andere cultuur woont, een mening mogen hebben over "onze samenleving".
Ik heb er destijds bewust voor gekozen in een buurt te gaan wonen met mijn kinderen die een daadwerkelijke afspiegeling is van onze samenleving. Een omgeving waarin verschillende culturen elkaar ontmoeten, buren van elkaar zijn en daadwerkelijk samenleven. En dat gaat niet altijd over rozen, maar het is wel echt, het is de realiteit.
Ik kan er niet tegen dat mensen, en niet alleen politici zich termen als "onze samenleving" toe eigenen terwijl ze zelf in een omgeving leven die niets te maken heeft met onze multi-culturele samenleving, haagse plebs, grachtengordel publiek, keurige rijtjeswoningbewoners, afgelegen polderbewoners...etc...etc..
Een ieder die genoeg centjes heeft gehad om een woning te hebben in een lekkere rustige woonomgeving mag nooit en te nimmer gaan roepen dat hij of zij midden in de samenleving leeft.
Het is nogal makkelijk kletsen over samenleving als je nogal bevooroordeeld bent.
En natuurlijk kies je er dan voor een hond of een kat uit het asiel te nemen, even laten zien dat je wel liefde hebt voor minder bedeelden ofzo, of dat je een warm hart hebt, BAH. Of je wordt lid van de Lions Club.
Of je neemt een War Child kind, kan ook.
Ga niet lullen over iets, waar je zelf niet mee leeft, het is zó dom.
Klets niet over een samenleving waar je zelf niet in leeft, het is hypocriet.
Diegene die de dienst uitmaken in Den Haag, vooral van de regerende partijen, zijn stuk voor stuk mensen die zelf in hun dagelijkse leven geen donder te maken hebben met andere culturen dan die van henzelf.
Zij hebben er geen kaas van gegeten en weten er dus niets van.
Dus, hang niet aan wat er daar bepaald word, maar kijk om je heen, waar leef IK mee, waar woon IK, waar gaan mijn kids naar school, richt je op de regionale politiek, in je eigen buurt, dat is stukken belangrijker dan wat er in Den Haag gebeurt. Leef je in een omgeving die beperkt is, kijk dan verder, je bent niet alleen blanke boer in saai dorpje mooi in het groen, voor je je bek open trekt over een ander. Je leeft nu, kijk naar je buren, kijk naar jezelf, kijk naar je geliefden om je heen, richt je niet op een instituut dat toch niet weet waar ze het over heeft en van bovenaf stomme dingen roept. Geloof mij het lucht op, het maakt blij, reken niet op een ander om het leven leuk te maken. Stomme politiek. Stomme oogkleppen mensen. Stomme antroposofen, Rudolf Steiners, die vrolijk op de hei rennen, ook zij hebben geen weet van een multi-culti samenleving, ik ken geen enkel islamitisch kind die naar een Vrije School ging, u wel? Kortzichtigheid is dichterbij dan u denkt.
Het gaat niet eens alleen over andere culturen, maar ook mensen die om wat voor reden dan ook, op een andere plek in de stad niet geheel geaccepteerd zijn, mensen uit een Begeleid Wonen traject, excentriekelingen, mensen die geen luxe eengezinswoning kunnen bekostigen, allemaal deelnemers aan onze samenleving, ik kom ze dagelijks tegen, velen zien ze nooit...ga dan ook niet zeggen dat je midden in de samenleving staat...

12 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. En dat is heel wat voor man die niet gelooft, proost!

   Verwijderen
 2. Ja, ik fietste laatst door Almere en dat bleek een opvallend blanke buitenwijk van Amsterdam te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was daar ook niet de PVV de grootste partij binnen de gemeentelijke politiek?

   Verwijderen
 3. In de veertiger jaren van de vorige eeuw zag ik voor het eerst een donkere jongen uit Indonesie, die in "onze" vierde klas van de lagere school terecht kwam. Binnen de kortste keren waren we de grootste vrienden met deze toch mysterieuze Indonesische jongen, waar we onze ogen op uitkeken en door wie onze hersentjes echt geactiveerd werden. Na al die jaren gun ik alle Nederlanders in het sindsdien toch wel erg veranderde Nederland dezelfde rijke muliculturele ervaring. Mij doet ie tot op de dag van vandaag ,maar al te goed. joost tibosch sr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het dorp waar ik jaren gewoond heb, was een bepaalde familie ook altijd stempelgewijs "de eerste zwarten in het dorp", Als een soort van Ali B's sociaal geaccepteerd als troetel-surinamers, maar wel altijd nog geaccentueerd en benoemd...tja, hoe kom je af van je stempel.

   Verwijderen
 4. Het is me uit het hart gegrepen, ware het niet dat ik ze zo bovenmatig lief heb, de vrouwtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Per ongeluk op de verkeerde blog gereageerd?

   Verwijderen
 5. Nu ik dit lees realiseer ik me dat ik nooit heb geroepen of geschreven dat ik in een multiculturele samenleving woon en/of midden in de samenleving sta. Gaat ook moeilijk omdat ik mezelf altijd een buitenbeentje vond en redelijk teruggetrokken leefde. Door toevalligheden zou het inmiddels wel eens zo kunnen zijn dat ik onbedoeld wat meer in beide ben beland. Zo heb ik voor 2 verschillende onderwerpen redelijk veel overleg gehad met bewoners van Oud- en Nieuw Overdie. Die hebben erg weinig met elkaar. In vind inmiddels dat de inwoners van Nieuw Overdie beter geïntegreerd zijn dan die van Oud-Overdie.

  Iets anders is dat ik een paar keer per week de regiokrant in de stadsbieb lees. Aan die leestafel is het echt een leuke mix van mensen, waar je snel contact mee hebt. Zelf heb ik voldoende geld voor een krant, maar vind dat zonde voor het milieu. Een deel komt er omdat ze een krant te duur vinden. Sommigen komen om er te schuilen tegen het koude weer en weer anderen komen van buiten en wachten er tot hun vrouw is uitgewinkeld. Tegenwoordig huist er ook een grote groep studenten die er huiswerk maakt. Elke kleur mens vind je er en ook alle leeftijden.

  Mijn zwager, zuster en 1 van hun kinderen hebben zich in rap tempo naar de onderkant van de samenleving gewerkt. Ziektes, pech, maar ook verkeerde keuzes en veel wantrouwen zou ik als oorzaken willen aanwijzen. Ontzettend vervelend om te zien en op 100km afstand sta ik redelijk machteloos om er iets aan te kunnen verbteren.

  Verder assisteer ik nog redelijk vaak blinden en ook dat geeft een aardig inzicht.

  Toch mis ik ook veel, zo heb ik geen schoolgaande kinderen en op dat gebied is van alles mee te maken. Grootstedelijke problemen maak ik evenmin mee. Ik kom wel bij een neef en nicht op Kanaleneiland, maar tekort om daar een idee over te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor jouw zienswijze, leuk dat je in de bieb de krant leest, dat hou ik in gedachte, ook een interessante ontmoetingsplek. Overdie is in de stad waar ik woon, waar woon jij? Op het gebied van kinderen komt er heel veel bewustwording kijken inderdaad. Mijn kinderen gaan naar een openbare school. Lijkt mij een bewuste keuze als je je kind op een openbare school doet. Evengoed veel verschillende geloven en culturen ontmoeten elkaar daar. Mijn kinderen hebben een meester die homoseksueel is, hij kan dat absoluut niet benoemen op school als dat ter sprake zou zijn, dat ligt nogal gevoelig bij de kinderen(nouja, vooral de ouders) van islamitische komaf. Ik vind dat heel jammer. Het lijkt mij juist, dat wanneer deze ouders kiezen voor een openbare school, ook dit stukje van onze samenleving wel zullen accepteren, niet dus, ik begrijp dat niet. Ik wil mijn kinderen ook niet verstoppen in hun mening. Dat is wel de boodschap die hieruit volgt. Had ik geen kinderen ( ik heb er 3, van wie er 2 autistisch zijn, bij hen liggen de omgangsvormen binnen de maatschappij dubbelop gevoelig) was ik me ook wrsch. meer gaan bezighouden met andere mensen helpen in mijn buurt, je doet het goed Ximaar.

   Verwijderen
  2. Ik woon in een smal straatje tussen het ziekenhuis en de Kneppelbrug. Officieel is dat wijk Alkmaar-Zuid. Normaal kom ik dus niet vaak in Overdie, behalve als ik naar Akersloot of Purmerend fiets. En tegenwoordig zit mijn huisarts er.

   Verwijderen