zondag 12 juni 2011

Burke en Hare.
De body snatchers van Edinburgh.

Het kasteel van Edinburgh en de aanpalende Old Town zien eruit alsof zich er in het verleden duistere taferelen hebben afgespeeld... en dat is ook zo.
Natuurlijk was het kasteel het toneel van belegeringen en bloedige gevechten, waarvan de laatste nog zo’n 250 jaar geleden plaatsvond, maar ook in de straatjes en steegjes direct erbuiten was het lang niet altijd goed toeven. Dat ervoeren de slachtoffers van de beruchte negentiende-eeuwse bodysnatchers William Burke en William Hare.
Hare was huisbaas en Burke een van zijn huurders. Toen op een dag een andere huurder, die nog een huurachterstand had, bleek te zijn overleden, kwamen de twee op het idee het lijk te verkopen aan de befaamde anatoom professor Robert Knox.
Knox gaf vier pond voor het lichaam en dat bracht de twee Williams op een idee. Er was immers nóg een huurder waar het helemaal niet goed mee ging. Als ze die man nu eens uit zijn lijden verlosten? Ze gaven hun slachtoffer een paar stevige glazen whisky en lieten hem stikken met behulp van zijn kussen. Kassa!
Toen de zieke huurders op waren, besloten Burke en Hare hun cliëntèle op straat te gaan zoeken. Oude dammetjes, prostituees, maar later ook niet al te gespierd uitgevallen mannen: de twee durfden een steeds breder scala aan slachtoffers aan en als ze professor Knox een mooi vers kadaver konden aanleveren kregen ze het dubbele bedrag uitgekeerd. Waar ze al die lijken vandaan haalden hoefde Knox niet te weten. Zolang hij maar kon snijden was hij gelukkig.
Gaandeweg namen de twee steeds grotere risico’s en toen één van Knox’ studenten op een dag een prostituee op de snijtafel aantrof die hij kende – vermoedelijk beroepshalve, en dan bedoelen we háár beroep – was dat het begin van het einde. Uiteindelijk zou Hare zijn huid redden door alles te bekennen en werd alleen Burke opgehangen. Zijn lichaam werd vervolgens – voor wat hoort wat – ter beschikking gesteld aan de medische wetenschap.Robert Knox ontsnapte aan strafvervolging, maar zijn loopbaan was geknakt.
Een deel van de huid van William Burke werd later gebruikt om een boek mee in te binden.
Belangstelling? Het wordt tentoongesteld in het Royal College of Surgeons.

2 opmerkingen:

  1. Wow...wát een verhaal. Daaruit blijkt maar weer dat er altijd al verknipte figuren op de wereld rond hebben gelopen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het verhaal me destijds in het gealic laten vertellen door een wicker toen met Anne in Eddinbarrah was..Nu vond ik het verhaal op het net, zo heb ik het even vastgelegd ;)

    BeantwoordenVerwijderen